Rolul unui profesor în formarea elevului

Publicat la data de 13.09.2012 de

Un nou articol de Andreea Arseni

Primele zile ale lui septembrie. Vacanţa se termină, oamenii mari încep serviciul, din nou probleme cu trezitul de dimineaţă, grabă, nervi, agitaţie. Nu-i de mirare că cei mici absorb starea de anxietate.

Văzând la stiri interviurile cu cei care nici de această dată nu au promovat ”examenul de maturitate” mi-am pus întrebarea: care este rolul unui profesor în zilele noastre? Mă sperie foarte tare delăsarea provenită din triunghiul elev-parinte-profesor. Niciunul nu îşi asumă responsabilitatea faptelor, se aruncă pisica de la unul la celălalt. De ce tinerii sunt mai interesaţi de cluburi, bani, sex decât de şcoală? Lipsa modelelor – sunt banii tot ce ei îşi doresc? Atât? Părinţii sunt mai preocupaţi de serviciu, de politică, încât nu mai comunică cu ai lor copii, iar profesorii vin la scoală nervoşi, dezamăgiţi şi frustraţi. Mă gândesc care ar fi punctul comun? Ce le-ar face pe aceste 3 entităţi să se regăsească, să comunice unul cu celalalt, împreună?

În acest moment, ei sunt separaţi, stau la o distanţă considerabilă unul faţă de altul? Ar trebui schimbate atât de multe lucruri: dacă în clasă mesele n-ar fi pătrate, ci rotunde, dacă profesorul s-ar apropia de ei, dacă în ora de dirigenţie ar fi adusă o persoană cunoscută, un model pentru ei (cum ar fi, ca, la această oră să participe un doctor, un avocat, un fotbalist, etc, cineva care să le dea o motivaţie, că se poate şi altfel, nu chiar în fiecare oră de dirigenţie – măcar o dată sau de două ori pe semestru); daca s-ar ţine ore de lectură (chiar şi din Pascal Bruckner sau Coelho), dacă la şedinţe nu s-ar mai vorbi de fondul clasei sau al şcolii, ci de problemele elevului, să fie o comunicare în adevaratul sens al cuvântului, dacă parintii nu s-ar mulţumi doar cu răspunsul “Bine” la întrebarea ” Cum a fost azi la şcoală?”, dacă…

Profesorul formează “profesionistul” de mâine, omul care va fi dat societăţii, care va şti să pună întrebări, va avea o cultură generală,  va fi corect, va munci,  va avea principii, cred că rolul profesorului este de a instrui, de a forma.  Mi-aş dori ca profesorul să îl înveţe pe elev ceva, să  îl înveţe cum să facă. De asemenea să îi inoculeze ideea că importantă este valoarea unui om, nu numărul banilor, ci modul în care sunt câştigaţi, că fetele din cluburi nu sunt modele, ci mamele noastre.

Rolul părintelui este să îl educe, cei “7 ani de-acasă” se fac acasă – nu la şcoală. Înţeleg că părinţii lucrează mult, ca sunt obosiţi şi stresaţi, dar trebuie să înţeleagă că ei au rolul major în educarea copiilor lor, nu profesorii.

Elevii trebuie să îşi dea seama că într- o zi vor fi doar ei singuri, doar cu ce ştiu, cu ce au înţeles, şi vor trebui să facă faţă într-o lume nouă, globalizată dar individualizată. Cred că lumea de mâine nu va mai fi a celor cu pile, ci a celor bine pregatiţi, siguri pe ei. Nimeni nu va mai dori, ca într-o lume unde supravietuieşte cel mai bun, să angajeze pe cineva venit pe pile, fără nicio bază, fără cunoştinţe.

Despre autor

Mă numesc Andreea Arseni, am 27 de ani, mă ocup cu educarea copiilor, cu teme, desene și artă pentru copii; toate acestea în timp ce îi învaţ Engleză sau  Germană. Consider că un profesor trebuie să pună accent pe educaţia sufletului mai întai, și apoi pe cunoștinţele invăţate mot-a-mot dintr-o carte, a fi profesor pentru mine este o experienţă unică și placută, tu îi înveţi pe ei cunoștinţe care le vor fi utile pe viitor, ei te învaţă pe tine să te intorci la simplitate, nici nu știţi ce complicat de simple sunt întrebările celor mici. Îmi vine în minte acum ce mi-a spus o fetiţă de 5 ani când citeam o poveste in Limba Germană: ” Frau, tu nu poţi să fii prinţesă pentru că muncești” atât…simplu, scurt și la obiect!

Popularity: 9% [?]

Articolul nu are comentarii

Ai ocazia sa fii primul care adauga un comentariu!

Lasa un comentariu

CommentLuv badge
  • Restaurant Asteria
  • Cabinet Psiholog Anca Popa
  • CT Photography
  • Kdo.ro
  • Soapmill
  • StampileOnline.ro
  • TeaForte
  • Velvet Spa
Cititorul de cărţiBlogospheraDeWeekend.roCity in Ads